İGÜ Rehberlik

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na 117 Gün Kala Başarı Nasıl Elde Edilir?

Sevgili Gençler, YKS başvurularının tüm hızıyla yapıldığı bu dönemlerde artık hepimiz farkındayız ki sınava 117 gün kaldı. Sınav tarihinin yaklaşması bizi endişelendirdiği gibi aylardır tüm hızıyla çalışıp, düzenli tekrarlarını yapıp birçok farklı kaynak ve yayından faydalanan öğrencilerin de sabrını zorlayabilir. Geri sayım sizleri kalan konuların çokluğundan ve denemelerde istediğiniz netlere ulaşamamanızdan dolayı sizleri bunaltabilir. Bunun yanı sıra bunaltıcı olan bu süreci en verimli şekilde değerlendirmek yine sizlerin elinizde.

Başarıya Ulaşmak İçin Neler Yapılmalıdır?

“Başarı” kelimesinin anlamı kişiden kişiye değişmekle birlikte üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin birçoğu için yüksek puanlar alıp en iyi üniversitelere ve sonucunda zengin olacağı ya da üretim yapıp topluma fayda sağlayacağı bölümlere gitmektir. Peki ya tanımladığımız bu başarıyı elde etmek için bu süreçte neler yapabiliriz? Geriye kalan süreci nasıl değerlendirirsek “başarı” elde ederiz? Aslında sınava hazırlanan öğrencilerin bu aşamada yapması gereken belli başlı şeyler vardır;

  • Hedef belirlemek (Gerçekçi olmayan hedefler motivasyonunuzun düşmesine neden olur bu nedenle yeteneklerinize, ilgilerinize uygun hedefler belirleyip bunları gerçekleştirmek için çabalayın)
  • Hedefinizi gerçekleştireceğinize ve yapabileceğinize inanın (Olumlu düşüncenin insan yaşantısı üzerindeki olumlu etkisinin hepimiz farkındayız bununla birlikte sadece inanmak değil inandığımız şeyin gerçekleşmesi için çalışmak, çalışmak, çalışmak)
  • Hedefe uygun ders çalışma programı oluşturmak (Ders çalışma programınızı oluşturmak için öncelikle eksik konularınızı belirleyip gün içerisinde ortalama kaç saat ders çalışabileceğinize göre program oluşturmanızda fayda var. Her gün 250 soru çözeceğim demek yerine her gün mutlaka tekrar yapıp en az 2 alandan belli oranda soru çözeceğim demeniz daha sağlıklı olabilir)
  • Harekete geçmek (Motivasyonun ilk ve temel basamağıdır ve ders çalışmak için ilham gelmesini beklemeyiniz lütfen)
  • Devamlılık sağlamak (Pazartesi program yapıp Salı günü uygulamayacaksak bu süreci başlatamayız, unutmayın başarının en önemli adımı sürekliliktir, başarmak için sınav tarihimize kadar düzenli ve verimli çalışıyoruz)
  • Konuları öğrenme biçimlerimize göre çalışmak ve sürekli tekrar yapmak (Kimileri not alarak ya da yazarak çalışır ve kimileri de sadece okuyarak çalışmanın daha verimli olduğunu düşünebilir bu süreçte zaman kaybetmeden en yüksek verimi alacak şekilde çalışma ve öğrenme biçimi oluşturmanız gerekir)
  • Farklı yayınlardan soru ve deneme çözmek(Tek bir yayından sınav hazırlığı sürecinde test çözüp kendimizi denemek yanıltıcı olabilir bu nedenle farklı yayınların soru kalıplarını görmek her zaman avantaj sağlayacaktır)
  • Her gece uyumadan önce 20 dakika edebi değeri olan kitap okumak (Size zaman kaybı gibi gelebilir bununla birlikte yeni sınav sisteminde özellikle TYT’de uzunca paragraflar ve anlam derinliği yoğun cümleler olduğu için okumak zaman kaybettirmez aksine bize avantaj sağlar)

Sınava hazırlanmak için geç kaldığınızı düşünmeyin her dakika her saat ve her gün sizler için çok önemli eğer hemen şimdi ertelemeden başlarsanız ve sürekliliğini devam ettirirseniz inanın ki siz de başaracaksınız.

İstanbul Gelişim Üniversitesi
Rehberlik Uzmanı
P*** K***

İGÜ REHBERLİK

1 Yorum

İstanbul Gelişim Üniversitesi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Rehberlik Birimi tarafından hazırlanan igurehberlik.com'da Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için uzman görüşleri, güncel haberler ve bölüm tanıtımlarını takip edebilirsiniz.

Araç çubuğuna atla