İGÜ Rehberlik
hedef belirleme

Hedefinizi Belirlemiş Miydiniz?

Hedef Belirlemede Zorlanıyorum

Sınav sürecinde en çok duyduğumuz şikâyetlerin başında hiç şüphesiz hedef belirleyememe gelmektedir. Hedef belirledikten birkaç ay sonra hatta haftalar sonra hedeflerimiz değişiyor ve tekrar bir yardım almak zorunda kalıyoruz. Şu an belki de birçoğumuz bu durumla karşı karşıyayız ve ne yapacağımızı bilmiyoruz.

Peki Ya Bizler Hedef Belirlerken Kendimize Karşı Gerçekten Dürüst Oluyor Muyuz? Kendimizi Yeteri Kadar Tanıyor Muyuz?

İnsanın kendine gerçekçi bakması, davranışlarını değerlendirmesi, kendi yanlışlarını ve eksikliklerini fark etmesi, başkalarındaki eksiklikleri ve yanlışları fark etmesinden çok daha zor olabilmektedir. Bu yüzdendir ki; kendimizi hep başkalarına sorarız ve onların değerlendirmeleri sonucunda bir yol alırız. Ne yazık ki; hep başkalarına bağımlı olup başkalarının düşüncelerini hayat felsefemiz haline getirmekteyiz. Bu durumdan sıkıldığımız bunaldığımız çok zaman olmuştur. “Ben bunu değiştirmek istiyorum” diyorsak öncelikle kendimizi tanıyıp dürüst olmakla değişime başlayacağız. Bu değişimle hedeflerimizi daha kolay belirlemiş olacağız.

Ne Yapmalıyım?

“Ben bir bireyim ve yeteneklerimin, isteklerimin, hayattan beklentilerimin farkındayım ve bu hayatı ben yaşayacağım için kararları ben vereceğim” söylemiyle yola çıkarsak yolumuzu yani hedefimizi belirlemiş olacağız. Kendimizi yıllar sonra seçtiğimiz mesleği yaparken hayal ettiğimizde mutlu oluyorsak, başkalarının olumsuz konuşmalarında dahi vazgeçmiyorsak, mesleğin olumsuz taraflarını gördüğümüz halde hala o mesleği istiyorsak belirlediğimiz hedef doğrudur. Hedeflerimiz bizi motive edecek en önemli unsurdur ve bu motivasyonla çalışmamız bizi başarıya ulaştıracaktır.

Peki hedeflerimizi ne kadar geniş tutmalıyız?

Hedeflerimizi mutlu olabileceğimiz ölçüde geniş tutmalıyız ve hayatta her zaman tek bir planımız olmamalı. Şöyle ki; ilk hedefimiz diş hekimliği olabilir ve o yönde çalışmamızı yapacağız. Aynı zamanda kendimize ‘Diş hekimliğine yerleşebilecek puanın olmadığı takdirde ne yapmayı düşünürsün?’ diye sormamız gereklidir. Çünkü geniş çaplı düşündüğümüz zaman tercih döneminde daha sağlıklı adımlar atmış olacağız. Bu sorunun cevabı da bireyler arasında değişiklik gösterebilir bu da olması gereken bir durumdur. Eğer öğrenci kendisini tanıyor ve ne istediğinizi biliyorsa zaten yanlış karar vermeyecektir. Kimsenin etkisi altında kalmayacaktır.

Özetleyecek olursak; öncelikle kendimizi tanıyacağız ve dürüst olacağız. Hayattan beklentilerimizi, isteklerimizi, yıllar sonrasında kendimizi nerede hayal ettiğimizi, maddi manevi kaygılarımızı yani kendimizle ilgili her şeyi sorgulayacağız. Sonrasında kendimize uygun hedefi belirleyip bu hedef doğrultusunda hazırlıklarımızı yapacağız. Belirlediğimiz hedeflerimizi iyi araştırıp hem olumlu hem olumsuz yönlerini ele alacağız. Hedeflerimizin başkalarının etkisiyle değişmesine izin vermeyeceğiz. Hedeflerimizi belirlerken kendimizce alternatiflerimiz olacak ve tercih döneminde zorluk yaşamayacağız.

Tüm bunlar bizim elimizde kendimize inanıp başaracağız.

İstanbul Gelişim Üniversitesi
M*** B***
Psikolog

İGÜ REHBERLİK

İlk yorum senden olsun

İstanbul Gelişim Üniversitesi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Rehberlik Birimi tarafından hazırlanan igurehberlik.com'da Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için uzman görüşleri, güncel haberler ve bölüm tanıtımlarını takip edebilirsiniz.

Araç çubuğuna atla